Pētījums: nebanku kredītņēmēji aizdevumu izmanto pirmās nepieciešamības preču, zāļu un komunālo maksājumu segšanai

Pētījums: nebanku kredītņēmēji aizdevumu izmanto pirmās nepieciešamības preču, zāļu un komunālo maksājumu segšanai

Visbiežāk nebanku kredīti tiek izmantoti sadzīviskām vajadzībām, piemēram, komunālo maksājumu veikšanai to izmantojis katrs piektais kredītņēmējs, secināts tirgus un sabiedriskās domas pētījuma centra “SKDS” aptaujā, kas veikta šā gada martā. Turklāt 79% kredītņēmēju īstermiņa aizdevumus gada laikā izmantojuši ne vairāk kā trīs reizes (43% tikai reizi gadā).

Pētījuma dati parāda, ka visbiežāk nebanku kredīti tiek izmantoti ikdienas tēriņiem, to atzīst 34% kredītņēmēju. Katrs piektais jeb 21% norādīja, ka kredītu aizņēmies dažādu lielāku pirkumu veikšanai, tikpat daudzi tos izmanto komunālajiem maksājumiem vai neplānotiem izdevumiem, kas saistīti ar personīgo transportu, bet 17% aizdevums nepieciešams neparedzētu ārstniecības izdevumu apmaksai. Tikai 18% respondentu pakalpojumu izmantojuši citu kredītu un parādsaistību segšanai, bet ievērojami mazāk – 6% respondentu izdevumiem, kas saistīti ar izklaidi, ceļojumiem, svētkiem vai hobijiem.

“Atsevišķu politiķu retorika par to, ka nebanku kredīti tiek izmantoti izklaidei, ir absolūti neatbilstoša patiesībai. Dati skaidri liecina, ka pamatā tās ir sadzīviskas vajadzības. Bet iedzīvotāju ienākumu analīze rāda, ka cilvēki Latvijā dzīvo no algas līdz algai un nevar atļauties veikt uzkrājumus neparedzētiem gadījumiem. Lielākā daļa jeb 75% Latvijas iedzīvotāju neveic uzkrājumus, jo vienkārši nevar to atļauties. Zaudējot regulāros ienākumus, 35% mājsaimniecību spētu iztikt tikai līdz vienam mēnesim,” norāda Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Saskaņā ar SKDS aptaujas datiem 11% Latvijas iedzīvotāju nepietiek naudas pārtikai. Katram trešajam jeb 30% pietiek naudas pārtikai, bet apģērbu iegāde rada finansiālas grūtības. Gandrīz puse jeb 44% respondentu atzina, ka ilgtermiņa preču, piemēram, televizora vai ledusskapja, iegāde rada finansiālas grūtības. Tikai 12% Latvijas iedzīvotāju bez grūtībām var iegādāties ilgtermiņa lietošanas preces.

“Lielākā daļa iedzīvotāju atzīst, ka nebanku kredīti ir vienīgā iespēja aizņemties nelielas naudas summas. Arī komercbanku pārstāvji publiskajās debatēs norāda, ka aizdevumus izsniedz tikai tad, ja ienākumi ir regulāri un pārsniedz 300 latus. Ja tiks pieņemti Ekonomikas ministrijas priekšlikumi, cilvēkiem vienkārši nebūs, kur legāli aizņemties nelielas naudas summas uz īsiem termiņiem,” skaidro nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

Atbildot uz jautājumu, vai Latvijā vispār būtu jāaizliedz nebanku pakalpojumi, lielākais vairākums jeb 76% respondentu aizliegumu neatbalsta. Katrs trešais jeb 32% iedzīvotāju pilnībā piekrīt, ka daudziem iedzīvotājiem nebanku kredītdevēji ir vienīgā iespēja aizņemties nelielas summas, savukārt 42% drīzāk piekrīt šādam apgalvojumam. Līdz ar to pētījuma dati skaidri apliecina pakalpojuma lomu un nozīmīgumu sabiedrībā.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, sociāli atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu kreditēšanas praksi, ko pozitīvi novērtē patērētāji un valsts reglamentējošās institūcijas, vienlaikus respektējot nebanku finanšu risinājumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.