Pētījums: iedzīvotāji nebanku kredītus uzskata par mūsdienīgu finanšu pakalpojumu

Pētījums: iedzīvotāji nebanku kredītus uzskata par mūsdienīgu finanšu pakalpojumu

Nebanku kredītdevēju piedāvātos pakalpojumus iedzīvotāji vērtē kā modernu 21. gadsimta risinājumu, vienlaikus atzīstot, ka priekšroku nebanku kredītiem dod tāpēc, ka aizņemties bankās ir pārāk sarežģīti, secināts tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā pētījumā.

Pētījuma dati parāda, ka pielietoto interneta tehnoloģiju dēļ nebanku kredītdevēju sniegtos pakalpojumus iedzīvotāji vērtē kā modernus un mūsdienīgus, to atzīst 66% respondentu. Vairāk nekā puse jeb 52% respondentu priekšroku dod nebanku kredītiem, jo atzīst, ka aizņemties bankā ir pārāk sarežģīti. Šos kredītus iedzīvotāji izvēlas arī tāpēc, ka bankās ir pārāk ilgi jāgaida aizdevuma piešķiršana, tā norāda 41% respondentu. Bet katrs trešais jeb 30% aptaujāto atzīst, ka bankās nav iespējams aizņemties tik mazu summu. Turpretī 27% norāda, ka banka aizdevumu nemaz nebūtu piešķīrusi.

“Nebanku kreditēšana Latvijā un Eiropā vēsturiski ir attīstījusies vienā laikā ar interneta tehnoloģijām. Pieaugot interneta pieejamībai, kā arī cilvēku uzticībai darījumiem interneta vidē, palielinājās arī pieprasījums pēc nebanku kredītiem. Ja analizējam to, kā finanšu sektora uzņēmumi ir izmantojuši interneta sniegtās iespējas, tad redzam, ka bankas vairāk ir investējušas ērtas platformas izveidei, kas paredzēta maksājumu veikšanai, savukārt nebanku kredītdevēji ir attīstījuši pārdomātu aizdevumu piešķiršanas sistēmu,” skaidro Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

SKDS pētījuma dati arīdzan parāda, ka lielākā daļa jeb vismaz 60% kredītņēmēju būtu aizņēmušies tāpat, ja tirgū nebūtu nebanku kreditēšanas uzņēmumu.

Auditorkompānijas PricewaterhouseCoopers speciālistu veiktā analīze par ārvalstu praksi identificē risku, ka var rasties situācija, ka patērētāji izvēlēsies aizņemties kādā citā valstī, izmantojot iespējas, ko sniedz elektroniskie saziņas līdzekļi – brīva pieeja internetam. Lielbritānijas, Somijas un ASV pieredze rāda, ka patērētāji aktīvi izvēlas aizņemties ārpus valsts jurisdikcijas. Pie šāda attīstības scenārija vietējais patērētājs tiek pakļauts citu valstu tiesību normām, kas vēl vairāk pavājina patērētāju aizsardzību.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas. Asociācijas misija ir veidot uzticamu, sociāli atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu kreditēšanas praksi, ko pozitīvi novērtē patērētāji un valsts reglamentējošās institūcijas, vienlaikus respektējot nebanku finanšu risinājumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.