Tiesībsargs: ‘ātro kredītu’ vecuma cenzs ir diskriminācija

Tiesībsargs: ‘ātro kredītu’ vecuma cenzs ir diskriminācija

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas biedru vienošanās vairs neizsniegt aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem ir diskriminācija uz vecuma pamata, portālam “Delfi” komentēja Tiesībsarga birojā.

Patērētāju tiesību aizsardzības likumā ir teikts, ka, piedāvājot preci vai pakalpojumu, pārdodot preci vai sniedzot pakalpojumu, aizliegta atšķirīga attieksme patērētāja dzimuma, rases, etniskās piederības vai invaliditātes dēļ. Taču Tiesībsarga birojs uzsver – šo normu nedrīkst tulkot tikai gramatiski, tā jātulko arī pēc jēgas un mērķa kontekstā ar Satversmes 91.pantu, kurā ir noteikts vispārīgais diskriminācijas aizliegums.

Tiesībsarga ieskatā, nebanku kredītdevēju asociācijas biedru paustais, ka no nākamās pirmdienas tās biedri vairs neizsniegs aizdevumus 18 un 19 gadus veciem jauniešiem, ir diskriminācijas aizlieguma pārkāpums uz vecuma pamata.

Jau vēstīts, ka trešdien asociācija nolēma jauniešiem, kuri ir 18 un 19 gadus veci, nedot tā dēvētos “ātros kredītus”, cerot šādi atrosināt problēmu, kad aizņēmuma jūgā ieslīgst cilvēki, kuri nav maksātspējīgi.

Tikmēr Saeimas Juridiskā komisija otrdien vienbalsīgi pauda konceptuālu atbalstu Civillikuma grozījumiem, kas paredz līgumsodu ierobežojumus civiltiesiskos darījumos, tai skaitā neļaujot tā dēvēto ātro kredītu izsniedzējiem pieprasīt nesamērīgi lielas atmaksas summas.